ћир/lat

Магазини у издању Политике АД

Базар

Година покретања:
1964. године

Главни и одговорни уредник:
Гордана Кнежевић Монашевић

Циљна група:
жена и породица

Динамика:
двонедељник / 26 бројева

Поклони у часопису:
тематске свеске, кувари, козметика

Просечан тираж:
33.000

Број страна:
100

Писмо:
ћирилица

Покривеност:
Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Македонија, Хрватска, Словенија, САД, Канада

Концепт магазина:
Када се 15. децембра 1964. године на киосцима појавио први број Базара одмах је било јасно да се родила љубав на први поглед између стотина хиљада жена широм земље и новог часописа који је нудио све оно о чему лепши пол машта: љубав, моду, путовања у далеке земље, егзотичну кухињу, узбудљиве приче, савете како да буду лепе, неговане и срећне. За 45 година колико постоји, Базар се мењао, усавршавао, прилагођавао времену, потребама и укусу својих читатељки и зато је увек остајао број један у конкуренцији женске и штампе намењене породици. Оно што се у Базару никада није променило јесте настојање да својим читатељкама улепша живот. Јер, у Базару нема трачева, вулгарности ни примитивизма, али зато има лепе књижевности, животних прича, торти од јагода, рајских плажа...

Почетком 2001. године установљена је награда "Женско перо" за најбоље прозно дело, роман или збирку приповедака које је написала жена, под покровитељством Мадлене Цептер која је и дародавац награде. Циљ награде је да подстиче и промовише женско књижевно стваралаштво. До сада је на овај конкурс стигло око шест стотина књига, а дела која су награђена доживела су више издања, добила високе оцене читалаца и критичара и преведена су на неколико језика. Тајна успеха и дуговечности Базара који је постао препознатљив српски бренд у области штампаних медија је у томе што је поуздан, што има праву меру корисног и забавног и што, изнад свега, воли и поштује жене.

Читатељка Базара је савремена, озбиљна, успешна жена која се не пита за године, средњег и високог образовања и јасног погледа на свет.

Профил читалаца

Истраживања су показала да Базар читају високообразоване жене и оне са средњом стручном спремом, углавном запослене. Читатељке Базара имају између 28 и 55 година и економски су самосталне. Испоставило се да у једној породици чак три генерације жена чита Базар. Такође, више од једне петине читалаца су мушкарци.

Наши часописи

Политика а.д, Цетињска 1, 11000 Београд, Србија /Телефон: (+381 11) 3373-031, 3373-082 / Факс: (+381 11) 33-73-155
Регистровано код агенције за привредне регистре БД 45192 / ПИБ: 100002524 / Матични број: 07021747
Текући рачун: 205-16454-02 Комерцијална банка а.д. Београд
Израда:
СК Програми